Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
X

Autentificare cont

Tine-ma minte

Ati uitat parola? Click aici pentru a recupera user/parola

Nu aveti cont?
X

Recuperare user/parola

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

X

Deblocare automata cont

Te rugam sa introduci adresa de email pe care ai folosit-o la inregistrarea contului tau.

Contul meu Inregistrare cont
Portal Managementul Deseurilor
Portal actualizat la 8 Mai 2024
Un produs marca Rentrop&Straton

Normele metodologice privind diminuarea risipei alimentare

Raspuns oferit de Portal Managementul Deseurilor
Portal Managementul Deseurilor
admin site

H.G. nr. 51 din 30 ianuarie 2019 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare
 

Publicata in: Monitorul Oficial nr. 101 din 8 februarie 2019

Operatorii economici din intregul lant agroalimentar, indiferent de forma de organizare, in vederea donarii/comercializarii de produse agroalimentare, iau masuri ca in toate etapele de productie, de procesare, depozitare, distributie si comercializare a alimentelor, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare, sa fie respectate dispozitiile in vigoare cu privire la siguranta produselor alimentare.

Masurile de prevenire pentru diminuarea risipei alimentare se adreseaza tuturor operatorilor economici din sectorul agroalimentar, indiferent de forma de organizare, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare.

Pentru prelucrare/procesare operatorii economici pot sa intreprinda urmatoarele masuri:

  1. masuri de planificare, reutilizare a produselor secundare sau alte instrumente economice care promoveaza utilizarea eficienta a resurselor;
  2. masuri de cercetare-dezvoltare-inovare;
  3. masuri de tehnologizare/retehnologizare, automatizare/digitalizare a procesului de productie/prelucrare/procesare in vederea minimizarii pierderilor;
  4. metode inovative de tratare a alimentelor;
  5. adaptarea productiei la conditiile de piata, cerere-oferta;
  6. asigurarea trasabilitatii;
  7. masuri privind donarea alimentelor catre operatorii receptori si consumatorii finali;
  8. stabilirea planului de diminuare a risipei de alimente;
  9. realizarea a minimum o comunicare anuala interna cu angajatii privind obiectivul de reducere a risipei de alimente.
     

Pentru depozitare, distributie, comercializare, operatorii economici pot sa intreprinda urmatoarele masuri:

  1. realizarea si monitorizarea unui sistem FIFO „primul intrat - primul iesit“ pentru stocurile de marfa;
  2. informarea/educarea consumatorilor cu privire la conditiile optime de utilizare si depozitare a alimentelor;
  3. colaborarea cu consumatorii si intelegerea nevoilor acestora;
  4. realizarea a minimum o comunicare anuala interna cu angajatii privind obiectivul de reducere a risipei de alimente.
     

Pentru sectorul de industrie hoteliera si a serviciilor de alimentatie publica, operatorii economici pot sa intreprinda urmatoarele masuri:

  1. masuri de planificare sau alte instrumente economice care promoveaza utilizarea eficienta a resurselor;
  2. realizarea a minimum o comunicare anuala interna cu angajatii privind obiectivul de reducere a risipei de alimente;
  3. realizarea unui sistem de monitorizare FIFO „primul intrat - primul iesit“ a stocurilor de marfa/materii prime;
  4. masuri de colectare separata a deseurilor alimentare, pe categorii, in vederea reciclarii/valorificarii/eliminarii conform ierarhiei deseurilor si legislatiei specifice in vigoare.

Produsele agroalimentare improprii consumului uman vor fi incadrate si clasificate ca deseuri alimentare conform Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si vor fi gestionate potrivit legislatiei pentru protectia mediului.

Newsletter Portal Managementul Deseurilor

Ramai la curent cu toate solutiile propuse de specialisti.
Aboneaza-te ACUM la Newsletterul Portal Managementul Deseurilor si primesti cadou Raportul special "Obligatii pentru managerii de mediu in 2024"!

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


x